شرکت میکروتیک در سه بخش زیر به مشتریان خود خدمترسانی میکند:
سختافزاری
نرمافزاری
آموزشی
چیزی که ما امروز در این مقاله بیشتر تاکید داریم دسته سختافزارهای میکروتیک، روترهاست.
روتر برد (Router Board) نام محصولی بود که علاوه بر حل مشکل غیرقابل اعتماد بودن، مزایای ویژهای به همراه داشت.
این تجهیزات سختافزاری میکروتیک معمولا یک نسخه از کامپیوترهای شخصی (اما در اندازهی کوچک) بودند که برای شبکهها طراحی شدند. شرکت میکروتیک با سالها فعالیت، توسعهی زیادی در سیستم عامل خود ایجاد کرد و همین موضوع باعث ایجاد تمایز در محصولات این شرکت شد.


محصولات سخت افزاری میکروتیک در چند دسته به بازار جهانی ارائه شدند:
۱. روترهای اترنت (Router)
روترها جزو هوشمندترین و پیچیدهترین دستگاههای شبکه هستند. روترها را میتوان در انواع مختلف و با اندازههای متفاوت در بازار پیدا کرد؛ بنابراین امکان تصمیمگیری، برنامهریزی، نصب نرمافزار یا سیستمعامل و تشخیص کوتاهترین مسیرها در شبکه را دارند و به همین دلیل گران قیمتتر نیز هستند.
هرچند این گران قیمت بودن روترها نسبت به سوییچها و هابها جزو معایب آنها بود، اما سرعت بخشیدن به شبکهها و پایین آوردن تاخیر در شبکه جزو مزیتهای آنها است که دلیل خوبی برای محبوبیت آن میباشد؛ بنابراین روتر یعنی دستگاههایی که برای اتصال بین شبکههای محلی مورد استفاده قرار میگیرند و مسیریابی بین شبکهها از وظایف آن است.
معرفی چند روتر از انواع میکروتیک:
روتر مدل HEX Lite
روتر مدل RB750P-PBr2
روتر مدل CCR1016-12S-1S+
روتر مدل RB2011iLS-IN
۲. سوئیچهای شبکه (Switch)
دستگاهها در یک شبکه محلی (LAN) با استفاده از وسیلهای به نام سوئیچ به هم متصل میشوند؛ بدین ترتیب که دادهها را به شکل مرتب و بستهبندیشده به مقصد منتقل میکند. با این اتصال کامپیوترهای موجود در شبکه میتوانند ارتباط و تبادل دیتا را با یکدیگر داشته باشند.
هرچند تنها کاری که سوییچها انجام میدهند، اتصال کامپیوترها به یکدیگر نیست، بلکه آنها میتوانند هر نوع دستگاهی که از پروتکلهای شبکه پشتیبانی میکند را به هم متصل کنند و این یکی از جذابترین کاربردهای یک سوییچ محسوب میشود.
معرفی چند سوئیچ از انواع میکروتیک:
سوئیچ مدل CRS212-1G-10S-1S+IN
سوئیچ مدل B260GS
سوئیچ مدل CRS125-24G-1S-2HnD-IN
سوئیچ مدل CRS226-24G-2S+IN


۳. رادیوهای وایرلس سیستمها یا آنتنهای وایرلس
از رادیوهای بیسیم (وایرلس) برای تامین اینترنت یا ارسال و دریافت داده و اطلاعات توسط امواج رادیویی استفاده میشود. این ابزارها با توجه به استفادهای که از آنها میشود، دارای آنتنهای داخلی یا خارجی با قدرتهای متفاوت هستند
مزایا و قابلیتهای استفاده از رادیو وایرلس:
سرعت بالای انتقال اطلاعات
کیفیت مناسب این سختافزار
نصب و پیکربندی راحت و ساده
مقرون به صرفه و با قیمت مناسب
سیستم کدگذاری WEP، WAP و AES
سیستم ارسال و دریافت دادهی بیسیم (WDS)
انتخاب فرکانسهای مختلف شبکه (DFS)
امکان مجازیسازی اکسسپوینتهای شبکه
دارای پروتکلهای اختصاصی Nstreme ،NV2
معرفی چند نمونه رادیو وایرلس از انواع میکروتیک:
رادیو مدل SXT 5
رادیو مدل NetMetal 5
رادیو مدل QRT 5 ac
رادیو مدل DynaDish 5
۴. روتر بردها
روتربردها بر اساس دستهبندی که دارند نام گذاری شدهاند. روتر بردها اصلیترین ابزار برای برقراری اتصالهای شبکهای است و در صورتی که مایل باشید خودتان روی روتر تنظیمات شخصیسازی شده پیادهسازی کنید.
3DIGIT
4DIGIT
Naming
Cloud Core Router


۵. اکسس پوینتهای خانگی و اداری
اکسس پوینت (یا Wireless Access Point) که به فارسی به معنی نقطه دسترسی است، در واقع نام یکی از تجهیزاتی است که در شبکههای بیسیم یا وایرلس مورد استفاده قرار میگیرد.
به این تجهیزات به صورت اختصاری AP یا WAP هم میگویند. عملکرد WAP در شبکههای بیسیم همچون عملکرد سوئیچ شبکههای کابلی است. بدین معنی که این امکان را فراهم می کنند که از طریق آنها بتوان چندین سیستم کامپیوتری را از طریق شبکههای بیسیم به یکدیگر متصل کرد.
نکات نامگذاری انواع میکروتیک
انتخاب نام برای روترهای میکروتیک، براساس قواعد مشخصی است که خود شرکت به خوبی روی آن تسلط دارد، اما خب، من و شما به عنوان مشتری این محصولات، باید اطلاعات درستی از نوع نامگذاری آن داشته باشیم تا بتوانیم در انتخاب محصول درست، قدم برداریم. از سویی نوع پینها، کدهای نامگذاری و… میتواند اطلاعات مفیدی چون قابلیتها و امکانات محصول ارائه دهد که بسیار نکته مهمی در خرید انواع میکروتیک است.
پس بیایید ببینم حروف اختصاری روی انواع میکروتیک به چه معناست:
U: دستگاههایی که همراه با درگاه USB هستند.
L: دستگاه های که از قدرت آنها کاسته شده.
G: دستگاه ها داری رابط شبکهی گیگابیت هستند.
A: دستگاههایی که حافظهی رم (RAM) آنها ارتقا یافته.
H: دستگاههایی که قدرت پردازش آنها ارتقا یافته است.
P: دستگاههایی همراه با قابلیت نیرو در اترنت (POE) هستند.
i: دستگاههایی که فقط روی یکی از پورتها POE پشتیبانی میکنند.
S: دستگاههایی که امکان نصب ماژول SFP را به کاربر میدهند.
S+: دستگاههایی که امکان نصب +SFP را به کاربر میدهند.

نرمافزارهای شرکت میکروتیک
نرمافزار محبوب روتر او اس (RouterOS) یکی از مهمترین محصولات نرمافزاری شرکت میکروتیک است؛ این نرمافزار، یک سیستم عامل برای سختافزارهای روتربرد (Routerboard) میکروتیک به حساب میآید؛ با نصب و پیکربندی این سیستم عامل میکروتیک (RouterOS) بر روی رایانههای شخصی (PC) شخصی میتوان قابلیتهایی مثل دیوار آتش (Firewall) و همچنین سیستم مدیریت پهنای باند یا اکسسپوینتهای بیسیم (وایرلس) و سرورهای ویپیان استفاده کرد.
سیستم عامل RouterOS روی تمام سیستم عاملهای ۳۲ بیت و بیشتر امکان نصب دارد و همچنین امکان دسترسی به روتر او اس (RouterOS) از طریق ابزارهایی مثل تلنت، FTP یا SSH را دارد؛ قابلیتهای روی این نرمافزار کم نیستند اما با این وجود، برای اضافه کردن قابلیتهای عملکردی این سیستم عامل، ابتدا باید لایسنس (License) آن را تهیه نمایید.
لایسنس چیست؟
لایسنس (License) به مجوزهایی که بر اساس ویژگیهای سختافزاری روتربردها و اینکه قابلیت پشتیبانی از چند کلاینت را دارند، تعریف میشوند، گفته میشود.
اما خب گاهی تهیه لایسنس شاید انتخاب بهصرفهای نباشد. در نتیجه میکروتیک برای حذف این مشکل، هرگاه که دستگاهی را از این کمپانی تهیه کنید؛ یک لایسنس (بین سطوح سه تا شش) به شما ارائه میدهد.
هر یک از لایسنسهای میکروتیک این دسترسی را به کاربران میدهند تا مدیریتی کامل روی شبکهی خود داشته باشند و در نهایت بالاترین سطح لایسنس، لایسنس نوع ۶ است که امکان مدیریت همهی امکانات را به همراه نامحدود کاربر میدهد.

